'Geen schietgrage cowboys tegen piraten'

Cowboys die de piraten wel even uit het water schieten, zo moet de beveiliging van internationale handelsschepen er niet uit komen te zien. Daarom moet de regering snel aan de slag met regels voor particuliere bedrijven die schepen willen beschermen tegen aanvallen van piraten.

Volgens directeur Martin Dorsman van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) hoeft Nederland daarvoor niet het wiel opnieuw uit te vinden; veel andere landen, waaronder Noorwegen en Denemarken, hebben al regelingen opgesteld. Met daarin voorwaarden waaronder beveiligingsbedrijven een vergunning kunnen krijgen om gewapend aan boord van koopvaardijschepen te gaan.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zegde woensdag toe dat ze de mogelijkheid onderzoekt om private bedrijven schepen te laten bewaken die door gevaarlijke wateren moeten. Bijvoorbeeld de Golf van Aden, waar Somalische piraten al jaren schepen aanvallen en kapen en bemanningen gijzelen voor losgeld. “Een heel belangrijke stap”, stelt Dorsman. Voor Hennis  voorganger Hans Hillen was de inzet van niet-militairen immers niet bespreekbaar.

Dat er bewakers in de arm worden genomen die mogelijk wat al te gretig de trekker overhalen, ziet Dorsman niet zo gauw gebeuren. “De reders zijn verantwoordelijk voor een veilige doorvaart, die letten goed op dat ze geen cowboys aan boord nemen.”

Bron: ANP