'Geef donoren voorrang op organen'

Mensen die donor zijn moeten voorrang krijgen als ze zelf een orgaan nodig hebben, vindt medisch ethicus Gert van Dijk, die verbonden is aan de KNMG en het Erasmus MC. Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden voor een dergelijk donorsysteem, schrijft Van Dijk in zijn column op de website van KNMG.

De ethicus haalt in zijn pleidooi Israël aan als voorbeeld. Daar is een wetswijziging ingevoerd die ervoor zorgt dat mensen die donor zijn sneller geholpen worden als zij een transplantatie nodig hebben. Dit geldt ook voor mensen die organen van een overleden familielid beschikbaar stellen. Personen die geen donor zijn worden ook geholpen, alleen minder snel. In Israël is dit systeem een groot succes en heeft ervoor gezorgd dat de wachtlijsten voor organen met 10% zijn afgenomen.

Nederland heeft met 42% al het hoogste percentage geregistreerde donoren ter wereld, maar dat is niet genoeg, stelt Van Dijk. Wellicht dat het ‘voor wat hoort wat’-systeem het aantal toch nog meer omhoog kan krijgen.