Er is water op Mars

Of er leven is op Mars is niet bekend, maar wel dat er water is. Dat nieuws bracht wetenschapsblad Science donderdag naar buiten.

In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Nederlandse onderzoekers bouwden mee aan de Curiosity. Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. In de ‘oven’ werd de grond verhit tot 835 graden. Daarbij kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp. In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in de grond op aarde.

De ontdekking van water op Mars is bijzonder, maar komt niet helemaal als een verrassing. De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaar van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Vorig jaar vond de verkenner kiezelstenen die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje. Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Bron: ANP/redactie