Gezondheid

Elektronische sigaret schadelijker dan gedacht

De elektronische sigaret blijkt een stuk gevaarlijker dan altijd werd gedacht. Zo is de vulling bijvoorbeeld levensgevaarlijk voor kinderen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft donderdag laten weten dat hij de elektronische sigaret gaat aanpakken.

Van Rijn heeft geen zin om te wachten tot Brussel er iets aan gaat doen, hij wil dat er direct wat gebeurt. Nu mag een e-sigaret nog overal opgestoken worden, in tegenstelling tot normale sigaretten. Dit terwijl de elektronische variant ook ongezond kan zijn voor omstanders.

Reclames suggereren dat je de e-sigaret zelfs in de buurt van kleine kinderen en baby’s kunt gebruiken. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit niet waar is. Uitgeademde lucht kan schadelijke stoffen bevatten. Ook is de e-sigaret net zo verslavend als een gewone, aangezien ze beiden nicotine bevatten.

Vulling levensgevaarlijk voor kinderen

De navulling voor de e-sigaret blijkt ook nog eens levensgevaarlijk voor kinderen. Er zit bijna geen beveiliging op en het lijkt op een flesje drinken. Een klein slokje kan al voor een acute nicotinevergiftiging zorgen. In 2013 zijn zes meldingen gedaan van kinderen die hierdoor zijn vergiftigd. In het buitenland is er zelfs al een kind aan overleden.

Marcel Göertz van het Actiecomité Voor Dampers (ACVODA) is boos over het rapport van het RIVM. Hij zegt dat het al wel bekend was dat de e-sigaret niet onschadelijk is, maar dat het lang niet zo ongezond is als de gewone sigaret. Verder zou uit een studie zijn gebleken dat gevonden kankerverwekkende stoffen niet in verband konden worden gebracht met de e-sigaret, maar dat het lichaamseigen stoffen zijn.