Duizenden medewerkers gevangenissen protesteren

Duizenden gevangenismedewerkers hebben zich donderdag rond 12.00 uur verzameld in Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven. Hij wil zo’n 30 gevangenissen en tbs-klinieken sluiten en zo 340 miljoen euro besparen. Dit gaat ten kosten van zeker 3700 banen.

Teeven sprak de demonstranten donderdag toe en dat ging niet zonder slag of stoot. De actievoerders gingen allemaal met hun rug naar het podium staan, er werd gefloten, geschreeuwd en er werden middelvingers opgestoken. Ook liepen verschillende demonstranten met spandoeken met teksten als “Teeven toon ballen, laat ons niet vallen.”.

Toen het de staatssecretaris eenmaal lukte zich verstaanbaar te maken zei hij dat hij bereid is te praten over hoe de bezuinigingen moeten worden ingevuld. Hij wil dat iedereen meedenkt over de invulling en beloofde tot 1 juli geen plannen door te voeren.

Volgens vakbond Abvakabo waren er zo’n 3500 tot 4000 medewerkers van 52 verschillende gevangenissen en andere justitiële inrichtingen zoals tbs-klinieken aanwezig bij de demonstratie. In totaal zijn er 62 van zulke instellingen.