Drukte op de snelwegen dit weekend

Een miljoen Nederlanders gaan dit weekend weer met de auto op vakantie naar het buitenland. Bij voorkeur naar Duitsland, Frankrijk en Italië. Dat betekent drukte op de snelwegen, vooral op zaterdag.

Ondanks een uittocht van bijna een miljoen Nederlanders wordt er vrijdag in eigen land geen extra drukke avondspits verwacht. Op veel Europese vakantieroutes wordt het komend weekend wel dringen. In Zwitserland kunnen de de wachttijden aan beide kanten voor de St. Gotthardtunnel in de A2 behoorlijk oplopen. In Duitsland beginnen de vakanties in de oostelijke deelstaten Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen. In Frankrijk is zondag 14 juli een nationale feestdag. Daarom wordt vooral op zaterdag extra drukte op de doorgaande wegen naar het zuiden van Europa verwacht.

In Frankrijk zijn bij Lille tot en met 13 augustus werkzaamheden op de A1 Lille-Parijs die vertraging opleveren. Andere knelpunten zijn de A7 Lyon-Orange door de Rhônevallei, de A10 richting Bordeaux en de wegen naar de kust. De Tour de France etappe finisht zaterdag in Lyon. Zondag is de start in Givors met de finish boven op de Mont Ventoux en dat levert natuurlijk extra drukte op.


De ANWB geeft een aantal tips voor mensen die op vakantie gaan

– Vergeet niet het gebied te checken voordat je vertrekt. Zo heb je in landen als Italië, Duitsland en Portugal in bepaalde regio’s tolwegen. Veel mensen blijken dit niet te weten en rijden een stad vaak in en uit, zonder te weten dat er tol betaald moet worden. Als je dan na je vakantie thuiskomt en je hebt een fikse rekening, ben je niet blij.

– In Duitsland moet je auto uitgerust zijn met een milieusticker.

– Controleer je banden, neem een reservewiel mee, neem een veiligheidshesje mee, controleer vloeistoffen, check je autoverlichting en ook die van de aanhanger.