Drie vrienden vermist op zee

Drie Schiedammers worden vermist sinds ze 17 april met hun boot de Warnow van de radar verdwenen. Arnout Brinkman, zijn vriendin Tirza Smit en Peter van Liere waren 17 maart met vijf vrienden vertrokken vanuit Schiedam. Ze wilden naar Noorwegen varen om het Noorderlicht te zien.

Na een flinke storm kozen de vijf vrienden ervoor om in Schotland van boord te gaan. Het vijftal zou genoeg hebben gehad van de lange tijd op zee. Arnout, Tirza en Peter gingen wel verder met het plan om 22 april aan te komen in Noorwegen. Ze hebben Noorwegen echter nooit bereikt en zijn spoorloos verdwenen.

Volgens de kustwacht is de situatie zorgwekkend omdat de boot helemaal niet zeewaardig zou zijn. De vrienden hadden de Warnow zelf verbouwd. Dat ze daarbij geen apparatuur hebben aangebracht om de positie mee door te geven maakt gericht zoeken moeilijk.

De Schotse en Noorse kustwacht hebben andere schepen gevraagd uit te kijken naar de Warnow. Ook patrouillevliegtuigen proberen de boot te lokaliseren.

De familie van Peter is vreselijk ongerust, vertelt zijn zus Monique aan onze redactie. “We maken ons erg veel zorgen, ik vrees eerlijk gezegd het ergste. Sinds 17 april, toen ze vanaf de boot hebben geprobeerd kaarten te downloaden, hebben we niets meer van hen vernomen. Wij, mijn ouders en ik, worden op de hoogte gehouden door de Nederlandse kustwacht. Maar ook zij kunnen niet veel meer vertellen…”

Over de zeewaardigheid van de boot kan ze weinig zeggen. “Ik heb de boot nooit zelf gezien, ken hem alleen van de foto’s. Daar kan ik niet veel over zeggen, ik ben geen botenexpert. Sommigen heb ik horen zeggen dat de boot onzinkbaar is, maar ik heb ook mensen horen zeggen dat een houten klomp nog drijfwaardiger is dan de Warnow…”

Het was Monique niet volledig duidelijk wat Peter van plan was toen hij vertrok. “Zelf ben ik nooit enthousiast geweest over hun avontuur. Ik dacht ook dat ze alleen naar Schotland zouden varen om muziek te gaan maken. Wist niet dat ze van plan waren door te gaan naar het Noorderlicht in Noorwegen. Met familieleden of vrienden van de anderen heb ik geen contact, ken ze niet eigenlijk. Peter heeft zoveel vrienden. Wel willen we kijken of we ergens volgende week met elkaar kunnen afspreken om met elkaar bij te praten! Voor ons is het wachten verschrikkelijk, mijn ouders, vooral mijn vader, zitten helemaal stuk…”

Vrienden van Arnout, Tirza en Peter houden belangstellenden op de hoogte van de situatie via een Facebookpagina over de reis van de Warnow.