Dreiging Leiden lijkt voorbij

Degene die het dreigbericht over een ‘schoolshooting’ in Leiden heeft geplaatst, is waarschijnlijk een jongen die momenteel in Costa Rica verblijft. Omdat hij zo ver weg zit, is hij geen direct gevaar en is er geen dreiging meer. Hij is echter nog niet opgepakt. Dit is woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De jongen is 18 jaar, komt uit Leiden en heeft daar ook op school gezeten. In het verleden is er iets voorgevallen tussen hem en een leraar Nederlands, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De jongen zit al enige tijd in Costa Rica. Het OM wil niet zeggen op welke school hij heeft gezeten.

Er wordt volgens het OM geprobeerd contact met hem te leggen en hem naar Nederland te krijgen. Hij heeft contact gehad met zijn ouders en aan hen bevestigd dat hij in Costa Rica zit.

Maandag werd bekendgemaakt dat het dreigbericht waarschijnlijk vanuit Costa Rica op de website geplaatst is. Naar aanleiding hiervan zijn verschillende tips bij de politie binnengekomen.

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei tijdens de persconferentie dat hij graag zelf ook met de jongen zou willen spreken. Hij wil hem uitleggen wat voor impact zijn bericht heeft gehad op de samenleving en aanhoren waarom deze jongen het nodig vond om dit dreigement te uiten.

Het dreigement luidde:

Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It’s a school in a dutch city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine will post it here on 4chan a day later. Oh, and I am using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow.