Dorstige egels bij warm weer

De temperaturen in ons land bereiken momenteel recordhoogtes. Niet alleen mensen en huisdieren kunnen last hebben van het tropische klimaat, ook wilde dieren zoals de egel hebben het niet makkelijk. Dit meldt de Zoogdiervereniging maandag.

Door de aanhoudende droogte is het voor de egel niet alleen lastiger om aan water te komen. Als het lange tijd niet regent, kruipen veel wormen en insecten diep onder de grond en kunnen de diertjes ook geen voedsel meer vinden. Hetty Sinnema, Opvang Fûgelhelling in Friesland: “We hebben veel opvangegels voor de tijd van het jaar. Ze hebben door de hitte een slechte conditie, zijn zwak en vaak ziek. Door de weinige beschutting en het tekort aan vocht en voedsel raken de dieren oververhit. Gelukkig bellen veel vinders ons op, zodat wij ze kunnen helpen. Ons doel is natuurlijk om de egels zo snel mogelijk weer uit te zetten.”

De opvang laat weten dat iedereen een handje kan helpen door bakjes met water in de tuin neer te zetten, op een beschaduwde plek. Ook voedsel zoals pindakaas met lauw water op een schaaltje, gedroogde insecten en ongepelde pinda’s zullen in dank worden afgenomen.