Den Helder vordert 80.000 euro van Johanna K.

De gemeente Den Helder gaat zo’n 80.000 euro terugvorderen van Johanna K., de 66-jarige vrouw die eind augustus werd opgepakt omdat ze thuis munitie, illegaal vuurwerk, chemicaliën en (onderdelen van) wapens bewaarde. Dit maakte de gemeente woensdag bekend.

De kosten die gevorderd worden zijn door de gemeente gemaakt door spullen die geruimd moesten worden en de opslag van die spullen.

De vrouw werd op 30 augustus gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit. Medewerkers van de gemeente gingen eind augustus K’s woning aan de Loodsgracht binnen om de bouwkundige staat ervan te controleren. In de woning stuitten de controleurs al snel op munitie, onderdelen van munitie en onderdelen van klassieke wapens. Ook waren er chemicaliën in het huis.

Evacuatie buurt

Als gevolg van de vondst moest de buurt worden afgezet en moesten omwonenden worden geëvacueerd. Explosievenexperts hadden dagenlang werk om het huis millimeter voor millimeter af te stropen.

Johanna K. wordt, samen met een 53-jarige kennis bij wie thuis eveneens wapens en munitie zijn gevonden, strafrechtelijk vervolgd. Afgelopen maandag hief de rechtbank wel het stadsverbod op dat haar was opgelegd. Dit gebeurde op voorwaarde dat ze in de aanloop naar haar strafzaak meewerkt aan een psychiatrische rapportage.

Huis verzegeld

Doordat ze haar woonplaats weer in mag, kan K. in overleg met de gemeente afspraken maken om haar woning bouwkundig op orde te krijgen. Het huis is verzegeld en mag pas weer worden bewoond als het helemaal veilig is.

K. werd in oktober vrijgelaten uit voorarrest. Een van de condities daarbij was toen dat ze wegbleef uit Den Helder.

Bron: ANP/Redactie