Duizenden protesteren om bezoek Poetin

Duizenden mensen protesteren maandagavond bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tegen de omstreden Russische anti-homowet. Op die locatie dineert de Russische president Vladimir Poetin, die ons land bezoekt voor het begin van het Nederland-Ruslandjaar.

COC Nederland organiseert de demonstratie, die plaatsvindt aan het Oosterdok in Amsterdam. De demonstranten draaien voor het museum luide dansmuziek en hebben regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen meegenomen. Ook dragen ze vrolijke kleding en tekstbordjes met slogans als ‘Poetin go homo’ en ‘Njet’. Op een groot spandoek staat de tekst ‘Stop de antihomowet’ in het Nederlands en Russisch.

Het COC riep demonstranten op om zich te kleden in één van de kleuren van de regenboog, het internationale symbool van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap (LHBT). Het gebruik van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden als de Russische anti-homowet wordt aangenomen. In juni beslist het Russisch parlement hierover.

Via de website www.stopdeantihomowet.nl hebben inmiddels ruim 12.000 mensen een petitie getekend. COC Nederland wil deze aan Poetin aanbieden.