De ‘vijf van Greup’ alsnog geëerd

Vijf mannen uit het gehucht Greup in de Hoeksche Waard hebben ruim zeventig jaar na dato een monument gekregen voor de verzetsdaden die ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben verricht.

Op 19 september 1941 wordt het doodvonnis uitgesproken tegen Arie van der Stelt (60 jaar), Joris de Heus (52 jaar), Pieter Kruythoff (29 jaar), Arie van Steensel (26 jaar) en Bas Barendregt (22 jaar). Nu precies 72 jaar later is in het bijzijn van nabestaanden van de verzetshelden een monument in de vorm van een propeller onthuld.

De mannen werden door de Duitsers opgepakt en veroordeeld, omdat ze Engelse piloten hadden geholpen nadat die met hun bommenwerper in de Hoeksche Waard waren neergestort. Een broodzak, wat landkaarten en kleding hebben de mannen moeten bekopen met de ultieme prijs. Hun leven. Totaal werden er veertien mensen door de Duitsers opgepakt voor het helpen van de Engelse bemanning. De ‘Vijf van Greup’ zijn uiteindelijk als enigen doodgeschoten. De Engelsen werden allemaal opgepakt en overleefden wonderbaarlijk genoeg de oorlog, omdat ze krijgsgevangen werden genomen.

Met het plaatsen van het monument voor de verzetshelden is het verhaal nog niet klaar. De lichamen van de mannen zijn nooit gevonden, het is onbekend waar ze zijn gefusilleerd.