Comité houdt vast aan Koningslied

Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) houdt vast aan het Koningslied. Dit heeft het comité maandag bekendgemaakt. Het NCI heeft dit besloten na goed overleg met de NPO en John Ewbank.

Het NCI erkent dat het lied niet volledig uit de verf is gekomen zoals de bedoeling was. “De dromen van de inwoners van het Koninkrijk zouden als inspiratie dienen voor het lied. Er zijn ruim 3000 bijdragen binnen gekomen. Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen.”

“Het comité betreurt ten zeerste dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd. Het comité is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet”, zo reageert het NCI op de storm van kritiek die losbarstte nadat het Koningslied werd gepresenteerd. John Ewbank werd zelfs bedreigd en besloot daarop het lied terug te trekken.

“Het Koningslied is een belangrijk element van het concert Samen voor Oranje dat op 30 april in Ahoy gehouden wordt en dat wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw. De wens van het comité en de NPO blijft om op 30 april het Koningslied gezamenlijk te zingen rond 19.30 uur. Iedereen die dat wil kan meedoen. Het concert in Ahoy gaat ook gewoon door”, schrijft het comité in een persverklaring.

Na het verschijnen van de persverklaring reageerde Joop van den Ende, een van de leden van het comité, op Radio 2. Het comité heeft volgens hem ‘een te groot harnas’ aangemeten aan de tekstschrijvers van het Koningslied, omdat aan het publiek is gevraagd bijdragen te leveren waarop het lied gebaseerd moest worden. Daar heeft het comité een fout gemaakt, aldus Van den Ende.