Comité: Duitsers en foute Nederlanders niet herdacht

Duitsers, SS’ers en foute Nederlanders worden niet herdacht op 4 mei. Dat maakte Jan van Kooten, de directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag duidelijk in een interview met Trouw. “We herdenken de Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties.”

Volgens Van Kooten ontstond vorig jaar wat onduidelijkheid over wie er nu worden herdacht tijdens dodenherdenking, doordat een gedicht verkeerd werd geïnterpreteerd. Het bewuste gedicht van de 15-jarige Auke de Leeuw ging over zijn oudoom die zich aansloot bij de Waffen SS en sneuvelde. Van Kooten laat weten dat er niets mis was met het gedicht, maar dat het toch werd teruggetrokken om commotie te voorkomen.

Over de herdenking in Vorden, waar een stoet met een officiële vertegenwoordiging van de gemeente langs Duitse graven zal lopen op 4 mei, houdt Van Kooten zich op de vlakte. “In Vorden lopen twee dingen door elkaar. Eerst is er de herdenking met kranslegging en twee minuten stilte. Na afloop volgt een wandeling. Alleen wie dat wil, loopt mee. Elke oorlog gaat gepaard met slachtoffers aan beide zijden, dat wil men daar blijkbaar laten zien.”

Wel benadrukt hij dat zijn Comité de organisatoren van alle lokale herdenkingen oproept om alleen de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. “Dat hebben we ook tegen Vorden gezegd.”

Bron: ANP