College Meerssen valt om tongzoenaffaire

De tongzoenaffaire heeft dinsdagavond het college van de gemeente Meerssen doen vallen. De twee overgebleven wethouders, Maureen Gubbels van de PJD en CDA’er Giel Dolmans, zijn afgetreden. Dit deden zij tijdens een raadsvergadering over de affaire.

De geliefde wethouder Jo Dejong pleegde op 11 maart zelfmoord. Kort daarvoor was hij afgetreden als wethouder omdat hij een gemeenteambtenaar tegen haar zin een tongzoen zou hebben gegeven tijdens carnaval. De gemeenteraad had na het incident aangegeven niet meer de Dejong te willen samenwerken. Zelfs zijn eigen partij, partij Jo Dejong, veranderde de naam in PJD.

Na zijn dood ontstond er veel onrust in de gemeente. Wethouders stapten op, politici werden bedreigd en er gaan geruchten over complottheorieën.

De gemeenteraad gaat een onafhankelijke commissie instellen van externe deskundigen. Die gaat onderzoeken wat er precies gebeurd is rond de gewraakte tongzoen en de daarop volgende gebeurtenissen, die leidden tot de zelfmoord van Dejong en het uit elkaar vallen van de coalitie.