Chimpansees verhuizen naar Leipzig Zoo

Na jarenlang gerevalideerd te hebben bij Stichting Aap in Almere verhuizen vier chimpanseevrouwtjes maandag naar de Leipzig Zoo in Duitsland. Stichting Aap heeft de apen bevrijd uit erbarmelijke omstandigheden en brengt ze nu in contact met meer soortgenoten.

Het Duitse dierenpark heeft een groot mensapencomplex met ruime, lichte binnenverblijven en grote groene eilanden waar groepen chimpansees samenleven. Met de verhuizing van de vrouwtjes krijgt Stichting Aap weer plek om nieuwe apen op te vangen. De directeur van Stichting Aap liet maandag namelijk weten dat de opvang ‘overvol zit’.

De 36-jarige Brigitta, 25-jarige Jeudi en 26-jarige Daza werden in 2009 gered uit een voormalig dierenpark op het Franse eiland Île de la Réunion. Hoewel dit dierenpark al een aantal jaren gesloten was voor publiek waren de apen daar nog steeds ondergebracht. De dieren zijn meegenomen om te voorkomen dat ze verkeerd terecht zouden komen.

Chimpansee Frederike is nu 38 jaar oud en is in 2010 gered uit een dierenpark in Duitsland. De eigenaar wilde van de aap af en dreigde haar dood te maken als niemand haar mee zou nemen. Daarnaast had hij niet de juiste vergunningen om een aap te houden.