Camera in portofoon ambulancepersoneel

Ambulancepersoneel in Den Haag krijgt vanaf september portofoons met ingebouwde camera’s mee om geweld tegen de hulpverleners tegen te gaan. Met de camera’s kunnen onopvallend beelden van overtreders worden gemaakt. Een woordvoerder van Connexxion Ambulancezorg vertelde woensdag dat ambulancemedewerkers regelmatig te maken hebben met agressie.

Volgens de woordvoerder komt de agressie vaak vooral voort uit emotie en bezorgdheid over een slachtoffer. Zo’n situatie kan volgens hem soms heel bedreigend worden, wat camera’s geen overbodige luxe maakt. “We hebben ervaring met camera’s in bussen. Als personeel wordt belaagd, kunnen ze de daders vaak achterhalen aan de hand van de beelden. Dat heb je in een ambulance niet”, aldus de woordvoerder.

De ingebouwde portofooncamera wordt met een druk op de knop geactiveerd. Medewerkers kunnen het toestel dus elk moment inzetten als een situatie uit de hand loopt of ze zich bedreigd voelen. Het enige wat zichtbaar is, is een klein oogje aan de voorkant van de portofoon. “De portofoons zitten op de borstzak, dat kan dus hele goede beelden opleveren van de belagers”, vertelde de woordvoerder van Connexxion Ambulancezorg woensdag.

Het is niet het eerste initiatief waarbij hulpverleners camera’s meekrijgen tijdens het werk. Eerder hebben politieagenten in Rotterdam al een camera op hun pet bevestigd gekregen. Ook is er geëxperimenteerd met camera’s op het dak van ambulances.