Bewoonster explosievenhuis Den Helder langer vast

Johanna K., de bewoonster van het ‘explosievenhuis’ in Den Helder, blijft nog ten minste 90 dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Holland donderdag besloten.

De vrouw werd op 30 augustus gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit. Medewerkers van de gemeente gingen eind augustus K’s woning aan de Loodsgracht binnen om de bouwkundige staat ervan te controleren. De vrouw had daarvoor zelf contact met de gemeente gezocht omdat zij zich zorgen maakte over het dak. In de woning stuitten de controleurs al snel op munitie, onderdelen van munitie en onderdelen van klassieke wapens. Ook waren er chemicaliĆ«n in het huis.

K. zat in de jaren 90 al eens een celstraf uit wegens verboden wapenbezit. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank haar zaak behandelt.

De woning van de vrouw is voorlopig verboden gebied. De gemeente Den Helder heeft K. deze week laten weten dat haar huis vanwege alle bouwkundige tekortkomingen is verzegeld en pas bewoonbaar is als alles is hersteld.