´Bestel een kop koffie voor de armen´

Een kopje koffie voor jezelf bestellen en er alvast eentje betalen voor iemand die het niet breed heeft. Deze van oorsprong Italiaanse traditie krijgt steeds meer voet aan de grond in ons land.

Door alvast een kop koffie of andere versnapering te betalen kunnen mensen die hier normaal gesproken geen geld voor hebben toch van een drankje genieten. De van te voren betaalde drankjes worden bijgehouden en uitgedeeld aan arme bezoekers van de horecagelegenheid. Vroeger werd dit vooral in de Italiaanse stad Napels gedaan, maar daar is het inmiddels een uitstervende traditie. Deze wordt nu in Nederland nieuw leven ingeblazen.

Er is een speciale website waar horecagelegenheden zich kunnen aanmelden om mee te doen aan dit initiatief. Hier is te lezen dat er inmiddels tien plekken zijn waar mensen een uitgesteld kopje koffie kunnen bestellen.

Koffiehuis ’t Volkshuis in Zutphen is een van de deelnemers aan het initiatief. Ze zijn maandag begonnen met de ‘uitgestelde koffie’ en hebben er zijn er al een stuk of acht besteld. Vanaf dinsdag gaan ze bezoekers middels een bord actief oproepen om een kop koffie te bestellen voor minderbedeelden. Ze weten nog niet precies hoe ze de uitgestelde koppen koffie uit gaan delen. Iedereen zou immers zomaar kunnen zeggen dat ze te weinig geld hebben om het te betalen en zo misbruik maken van de vrijgevigheid. Daarom bekijkt ’t Volkshuis of er een samenwerking kan worden aangegaan met het Leger des Heils en de Voedselbank. Zo zijn ze ervan verzekerd dat de koffie terechtkomt bij mensen die het daadwerkelijk hard kunnen gebruiken.