'Banken hebben zorgplicht na veilen huis'

Banken zouden vervangende woonruimte moeten regelen voor mensen die door financiële problemen gedwongen hun huis moeten verkopen. Daarvoor pleit de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag.

De VEH vraagt in een brief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken om betere afspraken te maken over de invulling van de zorgplicht van banken. Door bijvoorbeeld oplopende werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en echtscheiding kampen naar schatting van het BKR en CBS inmiddels tienduizenden huishoudens met een betalingsachterstand op hun hypotheek en de dreiging van verkoop of veiling van hun huis, meldt de VEH.

Met de knelpuntenbrief wil de vereniging bereiken dat de onzekerheid over iemands woonsituatie na een gedwongen verkoop wordt weggenomen. “Het moet voor mensen duidelijk zijn wat je van je bank mag verwachten als je in betalingsproblemen komt. Als gevolg van de angst en onzekerheid die velen nu ervaren doen huiseigenaren er alles aan om zo lang mogelijk in het eigen huis te blijven wonen, ook al is dit een uitzichtloze situatie”.

De VEH vindt dat banken, gemeenten en corporaties een samenwerkingsverband moeten aangaan om de zorgplicht te vervullen.