Auto kan rijden zonder bestuurder

Het was altijd iets voor in de verre toekomst. Een auto die zelfstandig kan rijden zonder bestuurder. Die toekomst is dinsdag een stap dichterbij gekomen. Het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) heeft op de A10 een testrit gemaakt met een bijzondere bijrijder: minister Melanie Schultz van Infrastructuur.

Schultz was onder de indruk van de ‘prachtinnovatie’. Ze ziet wel heil in een zelfrijdende wagen, vooral in een dichtbevolkt land als het onze. “Als auto’s met elkaar communiceren en gelijktijdig optrekken of afremmen voorkom je schokbewegingen op de weg. Hierdoor stroomt het verkeer vlotter door. Deze auto’s kunnen dicht op elkaar rijden en benutten daarmee de beschikbare ruimte op de wegen veel beter.”

DAVI is een samenwerking van kennisorganisatie TNO, de TU Delft en de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW). Zij hebben een Toyota Prius voorzien van onder meer camera’s, een radar en een arsenaal aan sensoren. Hierdoor kan de auto het overige verkeer in de gaten houden en hierop reageren. Tijdens de tests op de openbare weg zit nog wel gewoon een getrainde chauffeur in de auto die het stuur kan pakken als het mis dreigt te gaan.