'Almere wordt nieuw schaatsmekka'

Almere wordt het nieuwe schaatsmekka van Nederland. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de ‘beoordelingscommissie selectie schaatsaccommodatie voor de topsport’ dat in handen is van de NOS. Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan de KNSB en NOC*NSF.

De commissie oordeelt dat alle grote nationale en door de KNSB georganiseerde internationale wedstrijden vanaf 2016 het beste verreden kunnen worden in Icedôme Almere. TranSportium Zoetermeer en Thialf Heerenveen waren ook in de running.

Thialf is al sinds jaar en dag de plek waar alle grote wedstrijden verreden worden. Het stadion is verouderd en ondanks de geplande modernisering blijkt Icedôme Almere toch de voorkeur te krijgen.

TranSportium en Thialf hebben een week de tijd om bezwaar aan te tekenen. Het definitieve besluit wordt op 28 mei genomen.

Olympisch- en wereldkampioen Sven Kramer reageerde maandagavond op Twitter op het nieuws: “Gelukkig is besluit over schaatshal nog slechts een advies en niet definitief. Schaatsmekka moet #Thialf blijven! Friesland=Schaatsen=Thialf”

Ook Ruud Bakker van Kleintje Pils, het dweilorkest dat onlosmakelijk is verbonden met Thialf, vindt het doodzonde dat de schaatsziel uit Nederland aan het verdwijnen is.