Alle diploma-uitreikingen Rotterdam uitgesteld

De diploma-uitreikingen worden op alle middelbare scholen in Rotterdam uitgesteld tot eind juni. Tot het onderzoek naar de examenfraude is afgerond worden geen diploma’s uitgereikt in de Maasstad. Dit heeft de onderwijswethouders Hugo de Jonge (CDA) bekendgemaakt namens de Rotterdamse schoolbesturen. Hij deed dit tijdens een gemeenteraadsvergadering over de diefstal van examens op de Ibn Ghaldounschool.

De uitreikingen die al gepland stonden moeten worden uitgesteld. Door de uitreikingen uit te stellen krijgen scholen, leerlingen en ouders de gelegenheid om te kijken of individuele leerlingen de gestolen examens gebruikt hebben. Zo wordt voorkomen dat scholieren die geen recht hebben op een diploma er een uitgereikt krijgen.

“De leerlingen krijgen wel de uitslag van hun examens en de mededeling of ze geslaagd zijn of niet. Een diploma is pas geldig als het document uitgereikt is.

Mogelijke nieuwe fraudegevallen die aan het licht komen, zullen alleen gevolgen hebben voor de leerlingen die fraude hebben gepleegd”, aldus Wil Littooij, voorzitter van de verenigde schoolbesturen Rotterdam.

De gemeenteraad van Rotterdam vergadert donderdagmiddag over de school Ibn Ghaldoun. Als het aan Leefbaar Rotterdam, de VVD en CDA-wethouder Hugo de Jonge ligt sluit de school direct de deuren.

Volgens De Jonge is Ibn Ghaldoun niet meer levensvatbaar. De school is verantwoordelijk voor de diefstal van de examens en moet de consequenties dragen, zo stelt hij. De Jonge kan de school echter niet sluiten. De staatssecretaris zou kunnen besluiten Ibn Ghaldoun geen geld meer te geven of de school de examenlicentie af te nemen.