Akkoord over wegenbelasting oldtimers

De afspraken uit het regeerakkoord over motorrijtuigenbelasting voor oldtimers worden versoepeld. Dat is het gevolg van een akkoord dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiƫn) heeft gesloten met een aantal brancheverenigingen die de belangen van eigenaren van oldtimers vertegenwoordigen. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover bij BNR.

De leeftijdsgrens voor belastingvrije benzineauto’s gaat naar 40 jaar. Voor benzineauto’s ouder dan 26 jaar komt er een zogeheten ‘kwarttarief’, met een maximum van 120 euro per jaar. Diesels en lpg-auto’s zijn uitgezonderd van het kwarttarief.

Verder komt er een overgangstermijn voor personen- en bestelauto’s die rijden op benzine, voor motorfietsen, bussen en vrachtauto’s ouder dan 26 jaar.

Overleg over de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers was een opdracht van de Tweede Kamer, die de maatregel uit het regeerakkoord om oldtimers niet langer vrij te stellen van wegenbelasting te ver vond gaan. De Kamer vreest dat veel liefhebbers die op zondag met hun oldtimer een ritje maken gedwongen worden door de hoge kosten hun ‘rijdend cultureel erfgoed’ te verkopen.

Oud-minister Jan Kees de Jager van FinanciĆ«n speelde de afgelopen dagen nog een bemiddelende rol in het overleg tussen Weekers en de ‘oldtimeralliantie’.

Bron: ANP