7 op 10 Nederlanders bezoeken jaarlijks huisarts

Ruim zeven op de tien Nederlanders bezoeken jaarlijks weleens de huisarts. Daarvan is het merendeel vrouw: 77 procent van hen is in 2012 bij de huisarts geweest, tegenover 66 procent van de mannen.  Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In 2012 bezochten ongeveer 12 miljoen mensen één of meerdere keren de huisarts. Van de 75-plussers zag ruim 80 procent minstens eenmaal per jaar de huisarts. Ook kinderen onder de 4 jaar komen relatief veel bij de dokter, terwijl jongeren van 4 tot 16 jaar brengen het minst vaak een bezoek brengen. De Nederlander bezoekt de huisarts gemiddeld iets meer dan vier maal per jaar.

Vrouwen komen meer bij de huisarts dan mannen door de gemiddeld oudere leeftijd van vrouwen in ons land en vrouwspecifieke klachten rond baarmoeder, borsten, zwangerschap en anticonceptie.

Ook de tandarts wordt regelmatig bezocht: ruim drie kwart van de bevolking gaat minstens eenmaal per jaar. Dit aandeel is sinds het begin van deze eeuw nauwelijks veranderd. In totaal werd de tandarts in 2012 ruim 38 miljoen maal bezocht. Bij bijna twee derde hiervan ging het om een periodieke controle van het gebit. Bij het overige deel ging het om uitgebreidere behandelingen zoals het verwijderen van tandsteen, het vullen of trekken van tanden of kiezen of het maken van een kroon of brug.