600 mensen lopen voor vluchtelingen

Zeker 600 mensen hebben donderdagnacht van Rotterdam naar Den Haag gelopen. Dat maakte een woordvoerder van Stichting Vluchteling bekend. De wandelaars, die deelnemen aan de zogenoemde Nacht van de Vluchteling, vragen aandacht voor vluchtelingen en halen door sponsoring geld op voor het ruimen van landmijnen in Zuid-Soedan.

De tocht van 40 kilometer had bij aanvang al zeker 150.000 euro opgeleverd aan sponsorgeld. Het is de vierde keer dat de themanacht wordt georganiseerd.

Langs de route kunnen de deelnemers terecht bij rustpunten en met vrijwilligers bemande EHBO-posten, om bijvoorbeeld blaren te laten prikken. “De ervaring leert dat vooral bij de laatste post flink wat mensen behandeld moeten worden”, laat een woordvoerder weten. “40 kilometer lopen is volgens experts ook ongetraind nog te doen, al heb je daarna wel flink last.”

Om klokslag twaalf uur middernacht heeft de stoet zich in beweging gezet. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en cabaretier Youp van ‘t Hek gaven het startsein. Uit solidariteit liep de burgemeester een stukje met de wandelaars mee. Onder de deelnemers zijn presentatrice Hadassah de Boer, Mauro Manuel en Femke Halsema, bestuursvoorzitter van Stichting Vluchteling.

Onderweg naar Den Haag worden zij ruimschoots voorzien van koffie, thee, lolly’s en andere versnaperingen. Volgens een woordvoerder is de sfeer onder de deelnemende wandelaars gedurende de eerste kilometers uitgelaten en gezellig. Na ongeveer 8 kilometer op de route voerde de tocht door het Rotterdamse Kralingse Bos, waar een aantal nagemaakte landmijnen de deelnemers eraan herinnert welke moeilijke situaties vluchtelingen soms op hun tochten meemaken.

De deelnemers komen vrijdag naar verwachting tussen 06.00 en 11.00 uur ‘s ochtends aan bij het Humanity House in Den Haag. Daar kunnen zij rekenen op een ontbijt en een optreden van rockband The Kik.

Bron: ANP/Redactie