6 jaar cel voor voetbalvader in zaak grensrechter

De voetbalvader die betrokken was bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, heeft in hoger beroep 6 jaar cel gekregen. Donderdag deed het hof in Leeuwarden uitspraak in de zaak.

De zes minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot maximaal 2 jaar jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk. De straffen zijn nagenoeg gelijk aan die de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar oplegde.

Volgens het hof is het medeplegen van doodslag bewezen verklaard. Een mogelijk medische oorzaak van het overlijden van de grensrechter wordt onwaarschijnlijk geacht.

Eis

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 22 november in hoger beroep celstraffen tot zes jaar tegen de zeven verdachten in de zaak. De hoogste straf werd geëist tegen voetbalvader El-Hassan D., de enige meerderjarige verdachte.

Richard Nieuwenhuizen werd op 2 december vorig jaar mishandeld op een van de velden van zijn voetbalclub Buitenboys in Almere. Het geweld vond plaats na een wedstrijd van een B-elftal van Buitenboys tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam .De grensrechter overleed een dag later.