'30 april zeker protesten op Dam'

Hoeveel mensen het zullen zijn, is niet duidelijk. Maar volgens de antimonarchisten achter de website hetis2013.nl demonstreren op 30 april zeker mensen individueel op de Dam. Dat zei Gijs Peskens, een van de initiatiefnemers achter de actiegroep maandag.

“We roepen mensen niet massaal op om individueel te demonstreren op de Dam en weten ook niet hoeveel mensen dit daadwerkelijk gaan doen. Dat mag iedereen zelf invullen”, vertelde Peskens. Komend weekeinde houdt de actiegroep een workshops voor betogers over hoe je in je eentje kunt demonstreren, hoe je een mooi protestbordje maakt of hoe je een boodschap kunt uiten via bodypainting.

Verder wil hetis2013.nl samen met het Nieuw Republikeins Genootschap actievoeren op het Waterlooplein, een van de zes demonstratielocaties die de gemeente heeft aangewezen. “Wij nemen dan in de loop van de middag het programma over met sprekers en bandjes. Vanuit ons zullen wat jongere mensen meedoen.” Via Facebook heeft de actiegroep naar eigen zeggen inmiddels zo’n 1000 aanmeldingen binnen voor het protest. “Dat aantal groeit nog elke dag.”

Peskens benadrukte dat het een feestelijke demonstratie moet worden. “We willen niet het feestje verstoren.”

Bron: ANP