2013 was droog en iets te koud

2013 was een jaar vol weerextremen. De eerste zes maanden van het jaar waren allemaal te koud. Sinds 1984 is het zelfs niet meer zo lang achter elkaar te koud geweest. In de tweede helft van het jaar werd het prachtig zomerweer. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Weeronline.nl.

De herfst begon met prima temperaturen, maar we kregen te maken met een zeer zware storm. Volgens de meteorologen van Weeronline komt het dit jaar niet meer tot serieus winterweer.

Van januari tot en met juni was het continue te koud. Het aantal dagen met vorst lag op 69, normaal zijn dat er 58. Bij elkaar waren er dertien dagen met ijs, normaal zijn dat er zeven. De tweede helft was over het algemeen juist warmer dan normaal maar niet warm genoeg om de kou van de eerste helft van het jaar te compenseren. De jaargemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 9,8 graden. Normaal ligt deze temperatuur op 10,1 graden.

Zomer

In de zomer werden zeven tropische dagen geteld, normaal zijn dit er gemiddeld vier. De landelijk laagste temperatuur werd dit jaar gemeten in Herwijnen op 16 januari: -18,0 graden. In Arcen werd op 2 augustus de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 36,9 graden.

De eerste vier maanden van het jaar verliepen fors droger dan normaal. In mei was het tijdelijk nat en vervolgens volgde een droge zomer. In de herfst kregen we te maken met overvloedige regenval in zowel september, oktober als november. Uiteindelijk eindigt het jaar droog met gemiddeld over het land circa 745 mm neerslag tegen 847 normaal. Het was daarnaast iets zonniger dan normaal met ongeveer 1690 zonuren tegen 1639 normaal.