2000 Nuvaring-gebruikers dienen claim in

Het in Nederland ontwikkelde anticonceptiemiddel Nuvaring ligt onder vuur. Ruim 2000 Amerikaanse gebruikers van de vaginale ring hebben een schadeclaim ingediend bij de Brabantse fabrikant MSD. Volgens de vrouwen veroorzaakt de Nuvaring trombose, longembolieën en herseninfarcten, meldt de Volkskrant woensdag.

De New Yorkse advocaat Paul Rheingold vertegenwoordigt 400 gebruiksters die stellen gezondheidsproblemen te hebben gekregen door het middel. De advocaat verklaart tegenover de krant dat hij vijf zaken voert waarbij de gebruikster is overleden door de Nuvaring.

De ring is tien jaar geleden op de markt gebracht. Volgens de vrouwen die een claim hebben ingediend communiceert MSD niet voldoende dat de kans op trombose bij gebruik van de Nuvaring hoger ligt dan bij gewone anticonceptiepillen.

Reactie MSD

MSD laat in een reactie weten: “Bij al haar medicijnen en anticonceptiemiddelen propageert MSD ‘het juiste middel voor de juiste patiënt en consument op het juiste moment’ en draagt deze boodschap uit naar artsen. Artsen kunnen als geen ander een inschatting maken van eventuele extra risico’s op trombose bij gebruik van dit anticonceptiemiddel, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van overgewicht en roken of trombose in de familie voorkomt.”

Eerder raakte het anticonceptiemiddel Diane-35 in opspraak. In Nederland zijn mogelijk meer dan tien vrouwen overleden door bijwerkingen van deze pil. Gebruik van de Diane-35 zorgt voor een verhoogd risico op bloedklonters.