18 jaar cel voor moord op Marianne Vaatstra

Jasper S. is door de rechtbank veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doden van de 16-jarige Marianne Vaatstra. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie weken geleden twintig jaar celstraf geëist.

De rechter acht bewezen dat Jasper S. de Friezin heeft vermoord en verkracht. Moord is juridisch een zwaarder delict dan doodslag. De conclusies van deskundigen dat S. volledig toerekeningsvatbaar was ten tijde van het plegen van het delict, zijn door de rechtbank overgenomen.

S. heeft tijdens de rechtszaak bekend dat hij het 16-jarige meisje heeft misbruikt, gewurgd en vervolgens haar keel heeft doorgesneden. Marianne Vaatstra keerde in 1999 niet terug van een avondje stappen in Kollum. Het ernstig verminkte lichaam van het meisje werd de volgende dag in een weiland bij het dorpje Veenklooster gevonden.

Bijna veertien jaar later liep Jasper S. tegen lamp nadat hij vrijwillig DNA had afgestaan tijdens een DNA-verwantschapsonderzoek in 2012. 7300 mannen worden in september opgeroepen om vrijwillig hun DNA af te staan, 90 procent geeft gehoor aan de oproep.

Tijdens de rechtszaak geeft S. aan ‘spijt en wroeging’ te hebben. S. was niet aanwezig bij de uitspraak.