15 jaar cel voor dubbele moordzaak

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag celstraffen van 15 jaar opgelegd aan de twee verdachten die hebben bekend in 1997 het bejaarde paar Henk Opentij (79) en Mary Run (73) te hebben gedood.

De 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. werden vorig jaar gearresteerd in deze geruchtmakende Amsterdamse cold case-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) had 20 jaar cel geëist voor doodslag in combinatie met inbraak.

R. en K. beschikten over de sleutels van de woning van Opentij in Amsterdam-Noord en wilden in november 1997 inbreken. Zij stuitten op Opentij en Run, die vervolgens met extreem geweld werden gedood. Pas na hernieuwd onderzoek kwamen zij in het vizier van de recherche, die hen vorig jaar arresteerde.

De rechtbank legde lagere straffen op dan de 20 jaar die het OM had geëist, die was gebaseerd op de maximum gevangenisstraf die in 1997 gold voor het misdrijf. De rechtbank koos voor strafverlaging omdat beide daders destijds slechts 19 jaar oud waren en omdat ze allebei na aanhouding spijt en berouw hebben getoond.

ANP