Zachte winter ondanks extreme kou

Ondanks de extreme vorstperiode van afgelopen maand gaat de winter van 2012 de boeken in als zacht en zonnig. Hoewel het in de eerste helft van februari zeer koud was, bleef de temperatuur de rest van de winter ruim boven het gemiddelde, meldt het KNMI.

In februari zijn er enorme temperatuurverschillen geweest. De laagste temperatuur, -22,9 °C, werd op 4 februari in Lelystad gemeten. Ook de hoogste temperatuur werd in die plaats gemeten. Op de 23e werd het in Lelystad 13,3°C. Dat is een verschil van ruim 35°C.

Door de koudegolf van afgelopen maand hebben veel Nederlanders weer kunnen genieten van natuurijs. De schaatskoorts barstte los en een Elfstedentocht leek niet meer onmogelijk. Helaas groeide het ijs in Friesland niet genoeg aan om de tocht der tochten door te laten gaan.

De kou zorgde er niet alleen voor dat de schaatsen uit het vet konden, het was ook afzien. De gevoelstemperatuur daalde begin februari zo nu en dan tot beneden de -25°C. Dat komt slechts eens in de 30 jaar voor.

Donderdag 1 maart gaat de meteorologische lente in. De astronomische lente begint op 20 maart. Deze datum wordt door de meeste mensen aangehouden als het begin van het seizoen.