Windsurfen toch olympische sport

Dorian van Rijsselberghe kan toch als windsurfer zijn olympische titel bij Rio 2016 verdedigen. Tijdens de algemene vergadering van de internationale zeilfederatie ISAF, zaterdag in Ierland, werd het windsurfen met een meerderheid van stemmen terug op het olympisch programma geplaatst.

In mei van dit jaar kreeg het kitesurfen, met board en een vlieger, tot ieders verrassing nog de voorkeur binnen het ISAF-bestuur. Die keuze leidde binnen en buiten de zeilwereld tot de nodige kritiek. Van Rijsselberghe had zich na zijn gouden medaille in Londen al neergelegd bij het verlies van de olympische status van het windsurfen. Vol enthousiasme, ambitie en vertrouwen stapte hij over naar het kitesurfen. Bij zijn debuut tijdens het WK vorige maand voor de kust van Sardiniƫ eindigde hij op de 13e plaats in de B-groep.
De held van Texel reageerde opgetogen op het heuglijke nieuws uit Ierland. ,,Nog eens 4 jaar”, liet hij met de nodige uitroeptekens weten via Twitter. ,,Ik heb er vreemde, gemengde gevoelens bij. Maar ik ben erop gebrand om er weer tegenaan te gaan.”

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF zegde Van Rijsselberghe via het sociale netwerk meteen alle steun op. ,,We zullen je op alle gebieden bijstaan. In welke discipline dan ook, you rock.”

Bron: ANP