'We zouden samen oud worden'

De familie van de vermoorde juwelier Fred Hund heeft er veel moeite mee dat verdachte Soufiane B. zich beroept op zijn zwijgrecht. “Hij toont geen berouw of respect”, zo stelden zij in de slachtofferverklaring die zij dinsdag voorlazen in de rechtbank. “Voor jullie was hij iemand die in de weg stond. Wij missen onze man, vader en broer. Kleinkinderen missen hun opa.”

“De dood van Fred stortte mij in een nachtmerrie die nooit meer over gaat. Het kost moeite de draad op te pakken. Ik moet alleen slapen, alleen eten. De toekomst is verpest, we zouden samen oud worden”, zei zijn vrouw Tine. Op de dag dat Fred werd doodgeschoten waren zij 16 jaar getrouwd. Ze hadden plannen gemaakt om samen uit eten te gaan.

De 66-jarige juwelier werd op 7 oktober 2010 overvallen in zijn winkel aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. Toen Fred een van de twee overvallers naar buiten had gewerkt werd hij in zijn buik geschoten en overleed hij. Het belangrijkste bewijs tegen verdachte Soufiane B. zijn een schoen en een tas die in de juwelierszaak achter zijn gebleven na de overval. Op beiden is het DNA van B. gevonden.

B. beroept zich sinds zijn aanhouding op zijn zwijgrecht. De tweede overvaller is nog altijd spoorloos. Het Openbaar Ministerie formuleert later dinsdag de strafeis tegen B.