VVD en PvdA bereiken akkoord

De onderhandelaars van VVD en PvdA hebben overeenstemming bereikt over alle belangrijke financiële afspraken in het regeerakkoord. Alle afspraken hierover zijn inmiddels naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd voor een doorrekening. Ingewijden rond de kabinetsformatie hebben dat donderdag bevestigd.

Dat wil niet zeggen dat ze het al eens zijn over de complete tekst van het regeerakkoord. Wel zijn ze het dus eens over bezuinigingen en hervormingen de komende jaren. VVD en PvdA begonnen hun onderhandelingen op 24 september.

Het CPB heeft normaal gesproken maximaal vijf dagen nodig voor een doorrekening. Dat betekent dat de fracties zich mogelijk in de loop van volgende week al over de afspraken kunnen buigen.

VVD en PvdA waren tot elkaar veroordeeld door de verkiezingsuitslag van 12 september waarin ze allebei een groot aantal zetels wonnen en veel groter werden dan alle andere partijen. Ondanks de grote verschillen tussen de partijen en een campagne waarin VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom elkaar harde verwijten maakten, verliepen de onderhandelingen vanaf het begin vlot.

Bron: ANP