Vrachtwagenchauffeurs vaak niet alert

Verminderde alertheid is bij een aanzienlijk deel van alle ongelukken met vrachtwagens een belangrijke factor. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag. Chauffeurs zijn vaak vermoeid of afgeleid door hun telefoon, boordcomputer of eten.

Ze zijn vaak vermoeid, doordat ze onregelmatig rijden en geen parkeerplek kunnen vinden. Volgens Rijkswaterstaat is er een tekort aan 1800 parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Daardoor worden de rij- en rusttijden noodgedwongen niet altijd nageleefd.

Naast vermoeidheid blijken ook klapbanden, onduidelijke matrixborden en spitsstroken een oorzaak van de ongelukken. Zo denkt een deel van de chauffeurs dat een ongeluk onvermijdelijk is bij een klapband, terwijl volgens de onderzoekers de trucker zonder kleerscheuren tot stilstand kan komen zolang hij juist handelt.

De matrixborden blijken vooral bij files onduidelijk. Zo geven ze niet altijd de juiste snelheid van het verkeer aan en is het onduidelijk waarom er een file staat. Veel kop-staartbotsingen met vrachtwagens gebeuren bij beginnende files. Daarbij speelt ook de alertheid een rol, benadrukken de onderzoekers.

In Nederland zijn jaarlijks duizend ongelukken met een vrachtwagen, waarbij in totaal 23 doden en 105 gewonden vallen.

Bron: ANP