Voorbereidingen grootschalig DNA-onderzoek in volle gang

Het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek waarmee justitie hoopt de moordenaar van Marianne Vaatstra te vinden gaat zaterdag van start. Vrijdag zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang.

In totaal 8080 Friese mannen kregen onlangs een brief in de bus waarin gevraagd werd op vrijwillige basis wangslijm af te staan. Justitie hoopt zo 13 jaar na dato alsnog de moord op te lossen. Het DNA-onderzoek is vrijwillig en wordt op 11 locaties in de buurt afgenomen.

Via dat DNA zoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de familielijn naar verwantschap met de dader van dit  misdrijf. Alleen met de medewerking van de Friese bevolking bestaat er nog een kans de identiteit van de dader van dit misdrijf te achterhalen. Daarna gaat het NFI al het verzamelde materiaal vergelijken met het DNA van de dader. Dit werd gevonden op het lichaam van Marianne en op een aansteker die in haar tas zat. Over een half jaar hoopt het NFI te weten of er een match is.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster. De mannen die opgeroepen zijn voor het onderzoek waren op de dag van de moord tussen de 16 en 60 jaar oud en woonden destijds op maximaal vijf kilometer afstand van de plaats delict.