'Verhalen over Joran kloppen niet'

Er doen allemaal indianenverhalen de ronde over Joran van der Sloot. Dat laat zijn advocaat José Luis Jiménez weten.

Zo zou Joran aan het proberen zijn om 20.000 dollar bij elkaar te krijgen om zo zijn plaats in de Castro Castro-gevangenis terug te kopen. “Die berichten zijn nergens op gebaseerd”, aldus Jiménez. Ook zou Jiménez door Joran ontslagen zijn als advocaat. Dit klopt eveneens niet. Jiménez behartigt nog altijd zijn belangen.

Joran van der Sloot werd op 13 januari overgeplaatst van de Castro Castro-gevangenis naar de zwaarder bewaakte Piedras Gordas-gevangenis. Hij heeft die dag een straf van 28 jaar opgelegd gekregen voor de moord op Stephany Flores. Joran en zijn advocaat zijn het niet eens met deze overplaatsing.

Er wordt volgens Jiménez een heel zwaar regime gehanteerd in Piedras Gordas. Joran mag in deze gevangenis niet werken of studeren, zoals hij dat in de Castro Castro-gevangenis wel mocht. In Peru kunnen gevangenen één dag strafvermindering krijgen voor iedere twee dagen dat zij werken of studeren in de gevangenis. Voor deze strafvermindering komt Joran nu dus niet in aanmerking. Daarnaast belemmert dit regime volgens zijn advocaat zijn toekomstige re-integratie in de maatschappij. Zijn ontwikkeling zou worden stilgezet doordat hij niet mag werken en studeren.

“Er was geen enkele reden om Joran over te plaatsen naar de Piedras Gordas-gevangenis. Dit was een totaal subjectieve beslissing die slechts door de autoriteiten gemaakt is om derden tevreden te stellen. Ik hoop er dan ook op korte termijn voor te kunnen zorgen dat Joran van der Sloot terug kan keren naar de Castro Castro-gevangenis zodat hij daar door kan gaan met zijn ontwikkeling.”