Veel kritiek op zorgpremieplannen

Het plan van de VVD en de PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken stuit op veel kritiek. Zo liet VVD-prominent Hans Wiegel in het Radio 1-journaal weten niets te zien in het plan. Gezinnen met twee werkende ouders moeten hierdoor tot wel 10.000 euro per jaar aan zorgpremie gaan betalen, zo stelde hij. Nu is dat nog zo’n 2000 euro per jaar. Dit vindt Wiegel ‘buiten elke proportie’.

De VVD’er hoopt dat de partijen nog eens goed over hun voorstel na zullen denken. Aangezien de inkomensafhankelijke zorgpremie pas in 2014 ingaat hebben de partijen ‘tijd zat om een redelijk voorstel te verzinnen’, aldus Wiegel.

Niet alleen Wiegel is kritisch, ook de oppositie had veel kritiek op de plannen voor de zorgpremie. Dit bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over het regeerakkoord. Volgens CDA-leider Sybrand Buma zijn de plannen een aanslag voor middenklassegezinnen. “Rutte haalt het geld weg bij de achterban van de VVD en Diederik Samsom deelt het daarna uit aan zijn achterban. De VVD heeft zitten slapen.” Alexander Pechtold van D66 vroeg Rutte om nu meteen al van het plan af te zien.

Volgens Mark Rutte en Diederik Samsom zijn de gevolgen van het veranderen van de zorgpremies niet zo dramatisch als nu geschetst wordt. Tijdens het debat stelde Rutte dat er ook rekening moet worden gehouden met andere maatregelen als de lagere belastingen, de arbeidskorting en de hogere heffingskorting. Deze maatregelen zorgen er juist voor dat mensen er financieel op vooruit gaan.

Volgens doorberekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) verliezen mensen met een inkomen boven de 100.000 euro 0,6 procent aan koopkracht. Mensen met een laag inkomen gaan er door het nieuwe regeerakkoord juist 0,2 procent op vooruit.

Via deze link kan je zelf je zorgpremie voor 2014 berekenen.

Wij zijn op zoek naar een gezin dat zich zorgen maakt over de financiële gevolgen die het regeerakkoord met zich meebrengt. Maak jij onderdeel uit van zo’n gezin en willen jullie meewerken aan een reportage over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze redactie via 020-800 7777.