Vader Marianne opgelucht en geschokt

De 45-jarige Jasper S. die zondagavond is opgepakt in de zaak-Vaatstra, heeft zelf DNA ingeleverd. Hij kwam niet naar voren als gevolg van een match met een van zijn familieleden. Dat zei vader Bauke Vaatstra maandagmorgen tegen het ANP. Hij zegt opgelucht te zijn, maar ook geschokt omdat de dader iemand is die uit de omgeving komt.

De vader van de vermoorde Marianne is zondagavond laat door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie ingelicht. Bauke Vaatstra laat onze redactie weten dat hij de verdachte zelf niet kent en zich ook niet kan voorstellen dat Marianne hem heeft gekend. Zijn familie kent de verdachte wel.

Bij de start van het DNA-verwantschapsonderzoek deed Vaatstra nog een emotionele oproep aan alle mannen die werden aangeschreven om mee te werken. “Dit is het laatste redmiddel om de moordenaar te vinden”, zei hij medio september. Hij heeft nu te horen gekregen dat het om “een heel goede match” gaat. “We gaan er vanuit dat dit hem is.”

De opgepakte verdachte woont Oudwoude. Dat is in de buurt van Veenklooster, waar het ontzielde lichaam van Marianne in 1999 in een weiland werd gevonden. Vaatstra’s kleinkinderen gaan naar dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van de verdachte, aldus de vader van Marianne. Sjoerd Hoekstra, voorzitter van dorpsbelang Oudwoude, laat aan de Leeuwarder Courant weten dat Oudwoude “geschokt, verrast en opgelucht tegelijk” is.

Het dorp is maandagochtend afgesloten voor verkeer.

Verslaggever Ilse van Wingerden is momenteel in Oudwoude. Volg haar verslag via Twitter (@IlseHVNL).