UMC Utrecht behandelt borstkanker zonder operatie

Het UMC in Utrecht is begonnen met een nieuwe behandeling van borstkankerpatiënten. Door gebruik te maken van ultrageluid kan de tumor bestreden worden zonder dat de patiënt een operatie hoeft te ondergaan. Het ziekenhuis zegt hiermee een wereldprimeur te hebben.

Tijdens deze behandeling wordt de tumor verhit waardoor de kankercellen vernietigd worden. Het lichaam ruimt de resten die overblijven vervolgens zelf op. De patiënt wordt plaatselijk verdoofd en kan nog dezelfde dag naar huis. Daarna moeten er nog wel bestralingen volgen. Afgelopen vrijdag heeft de eerste behandeling plaatsgevonden.

Deze ingreep kan alleen worden toegepast bij patiënten die een kleine, niet uitgezaaide tumor hebben. Naar verwachting betreft dat 25 procent van het totale aantal borstkankerpatiënten. Op jaarbasis zijn dat zo’n 3000 mensen, voornamelijk vrouwen.

De behandeling is nog in de onderzoeksfase. In deze fase worden patiënten wel nog geopereerd om er zeker van te zijn dat de tumor daadwerkelijk verdwenen is.