Tweede verdachte dubbele moordzaak opgepakt

Een tweede verdachte is opgepakt voor de moord op een bejaard stel in Amsterdam-Noord in 1997. De politie maakte vrijdag bekend dat ze donderdagavond een 34-jarige Amsterdammer heeft aangehouden.

Maandag werd al een, eveneens 34-jarige man, gearresteerd voor de dubbele moordzaak. Het gaat om kickbokser Melvin R. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij langer vast moet blijven zitten. De tweede verdachte zou een vriend zijn van R.

In de kickbokswereld is geschokt gereageerd op de aanhoudingen. Ook in Amsterdam-Noord, de buurt waar Henk en Mary woonden, spreekt iedereen over de arrestaties. Melvin R. woonde destijds in de buurt van het stel.

Voorgeleiding

De donderdag aangehouden man wordt maandag voorgeleid. Beide verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

De lichamen van Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) werden op maandag 24 november 1997 zwaar toegetakeld gevonden in de woning  van Henk aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. De twee bleken op gruwelijke wijze vermoord. Hun kelen waren doorgesneden en er was vele malen op ze ingestoken.

Doorbraak

De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak in 2009. Vorige week meldde de politie al dat nieuw DNA-onderzoek waarschijnlijk tot een doorbraak zou leiden. Hieruit bleek dat in het huis aangetroffen DNA-materiaal een negroïde herkomst had.

De politie en het Openbaar Ministerie doen geen verdere mededelingen over de aanhoudingen.