Complete chaos in Haren

In Haren was het vrijdagavond een ware veldslag. De ME heeft charges uitgevoerd nadat jongeren de afgesloten Stationsweg waren ingerend. Ook hebben jongeren de ME bekogeld met flessen en rookbommen. Volgens onze verslaggever Ivo van der Bruggen, die ter plaatse is, loopt de situatie uit de hand. “Er wordt volop gereld”, twittert hij.

Rond 23.30 uur zijn officieel vier aanhoudingen verricht. Een Albert Heijn is geplunderd, meldt onze verslaggever Erik Bunte. Volgens andere ooggetuigen is het een complete chaos in de Harense wijk. Auto’s zijn gesloopt, schuren in tuinen van bewoners werden opengebroken en er is met dranghekken, vuurwerk en flessen gegooid. De politie heeft op de A28 in de buurt van Haren diverse op- en afritten afgesloten om te voorkomen dat er meer mensen naar Haren komen. Het gaat om op- en afritten bij Haren, Groningen-Zuid en Eelde, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Het Project X-feestje is in Nederland het gesprek van de dag. Op Twitter is #haren al ruim 24 uur trending topic, gevolgd door #projectx en #projectxharen.

Zo twittert Pim (@PimPraat): Loopt ernstig uit de hand, ME grijpt zwaar in. Er wordt met traangas geschoten, bommetjes en vuurwerk worden aangestuurd etc.

Gert Fiat (@DafjeTurbo) twittert: Wie durft er nu nog een verjaardag te melden op Facebook? Jeetje #haren #projectxHaren

Een verslaggever van RTV Noord zou zijn neergeslagen door de ME, twittert Eric Bats (@ericbats): Onze verslaggever @goosmdeboer zojuist on air door ME tegen de grond gewerkt. “Ik heb je een paar keer gewaarschuwd” #nietwaar #projectx

De politie in Groningen (@voorlichter) waarschuwt jongeren via Twitter: ME treedt op. Wees verstandig en ga. Bussen staan klaar op Rijksstraatweg #Haren #projectX

De Stationsweg, waar de 16-jarige Merthe woont, is al een aantal uur afgesloten. De politie roept op om vooral niet naar Haren te komen.  De politie leidt feestgangers naar het oude voetbalterrein van VV Gorecht, aan de Oosterweg in Haren. De gemeente benadrukt dat op die locatie geen alternatief feest georganiseerd zal worden. Sommigen spelen slim in op de drukte in het Facebookfeest. Zo heeft bakker Wilfred Haafs duizend extra broodjes, in de vorm van een X, gebakken voor de feestgangers.

De 16-jarige Merthe wilde via Facebook haar familie en vrienden uitnodigen voor een feestje ter ere van haar zestiende verjaardag. In plaats van aan te geven dat het om een privéfeestje ging, maakte ze een publieke uitnodiging. Inmiddels hebben zich al meer dan 30.000 voor het feest aangemeld, 6300 mensen geven aan misschien aanwezig te zijn. In totaal zijn er 240.000 mensen ‘uitgenodigd’ voor het nu al legendarische feest.

Het originele feestje gaat niet meer door, moeder en dochter verblijven vrijdagavond zelfs ergens anders.