Samsom: mogelijk verkiezingen in september

PvdA-leider Diederik Samsom wil snel nieuwe verkiezingen nu duidelijk is dat het coalitieberaad over bezuinigingen in Catshuis is mislukt. Volgens hem zijn verkiezingen voor de zomer niet mogelijk, maar denkt hij aan verkiezingen in september of oktober. Het mislukken van het beraad noemde hij zaterdag een kans op ,,een nieuwe start voor Nederland”.

Hij herhaalde dat hij het minderheidskabinet niet aan meerderheden wil helpen in de Tweede Kamer. Samsom wil dat het kabinet demissionair wordt. Hij beloofde wel dat de PvdA haar verantwoordelijkheid in de Tweede Kamer zal nemen om de begroting voor 2013 rond te krijgen, maar alleen met verkiezingen in het vooruitzicht.
Samsom beaamde dat een begrotingstekort van 4,6 procent te hoog is en dat maatregelen al dit jaar nodig zijn.
De PvdA laat verder weten dat Nederland behoefte heeft aan een stabiele regering en politieke keuzes die ervoor zorgen dat de lasten van de crisis eerlijk worden verdeeld.
De partij zegt het land ,,nieuw vertrouwen en nieuw optimisme” te willen geven. ,,Wij hebben onze keuzes hiervoor al gemaakt: op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, in de zorg, het onderwijs, in de financiële wereld, over onze energievoorziening en onze veiligheid”, aldus de verklaring.