Robert M. opnieuw geobserveerd

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, wordt opnieuw geobserveerd in een psychiatrische kliniek. Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag bepaald dat M. in de kliniek Oldenkotte in Rekken wordt geplaatst en dat een psycholoog en psychiater een rapport over hem zullen maken. M., die 18 jaar celstraf en tbs kreeg voor seksueel misbruik van tientallen kleine kinderen, heeft beloofd dat hij zal meewerken.

Eerder weigerde hij zijn medewerking nog, omdat hij het Pieter Baan Centrum (PBC) niet als onafhankelijk zag. Volgens hem stond van tevoren al vast wat de uitkomst van zijn observatie zou zijn. Zijn verdediging, advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot, stelden het hof donderdag voor hem óf in het Erasmus Medisch Centrum op te laten nemen, óf in Oldenkotte.

Mocht blijken dat de psychische observatie niet voor 15 februari klaar kan zijn, dan wordt op een andere manier onderzoek gedaan naar de psyche van de verdachte.

Op 11 februari is er een pro-formazitting over de omvangrijke misbruikzaak die eind 2010 aan het licht kwam. Het gerechtshof mikt erop dat de inhoudelijke behandeling in maart plaatsvindt, maar of dat lukt, hangt onder meer af van het onderzoek naar M.

Bron: ANP