PvdA grote verliezer, GroenLinks wint fors

De stormachtige ontwikkelingen in Den Haag hebben forse verschuivingen in de zetelverdeling tot gevolg. De PvdA moet zwaar boeten voor hun ‘weigering’ om niet mee te doen met de Kunduz-coalitie.

Vorige week, toen het Catshuisberaad klapte, stond de partij nog op 24 zetels in de peilingen. Vandaag, een dag na het bereiken van het alternatieve begrotingsakkoord, daalt de PvdA naar 19 zetels.

Grote winnaar is GroenLinks, dat stijgt van 5 naar 8 zetels. Ook de andere deelnemers aan de Kunduz-coalitie spinnen er garen bij. Het CDA gaat door het sterke optreden van Jan Kees de Jager van 11 naar 13 zetels. D66, toch al in de lift, gaat van 15 vorige week naar 17 zetels nu. De Christen Unie pakt er 1 zetel bij en staat nu op 7. De enige van de Kunduz-coalitie die verlies boekt, is de VVD. De liberalen leveren twee zetels in ten opzichte van een week geleden, en staan nu op 31.

De hondstrouwe aanhang van de PVV kalft toch verder af. Wilders daalt van 19 naar 17 zetels in de peilingen. De SP blijft op koers en pakt er 1 zetel bij en staat nu op 31.

Klik hier voor de hele opiniepeiling van Maurice de Hond