OS: Prestaties Nederlanders 2 augustus

Er liggen donderdag meerdere medaillekansen voor Nederland op de Olympische Spelen. Maar lukt het de Nederlanders ook om deze te grijpen? Een overzicht van de prestaties van de Nederlandse atleten op donderdag 2 augustus:

Zwemmen: De zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft goud gewonnen in de finale 100 meter vrije slag. De zwemster zwom een verbluffende race in het Londense Aquatics Centre.

Turnen: Céline van Gerner is als 12e geëindigd in de meerkampfinale. Het was de eerste keer sinds 1992 dat een Nederlandse turnster tot de eindstrijd wist door te dringen.

Baanrenners: de Nederlandse baanrenners hebben zich geplaatst voor de eerste ronde van de ploegenachtervolging. Jenning Huizenga, Levi Heimans, Wim Stroetinga en Tim Veldt eindigden als achtste. De ploeg neemt het vrijdag op tegen Rusland.

Zwemmen: Sharon van Rouwendaal heeft de finale van de 200 meter rugslag niet gehaald. De zwemster tikte in de halve eindstrijd aan na 2.09,50 en eindigde daarmee als 11e. Eerder op de dag plaatste de Nederlandse zich op het nippertje voor de halve finale.

Windsurfen: Wederom een zege voor Dorian van Rijsselberghe. De Nederlanders heeft de vijfde wedstrijd ook op zijn naam geschreven, hiermee heeft hij zijn voorsprong nog meer uitgebouwd.

Judo: Henk Grol een bronzen medaille binnen gesleept. In de herkansingen was de Nederlander te sterk voor de Zuid-Koreaan Hee-tae.

Judo: Judoka Marhinde Verkerk is het niet gelukt een bronzen medaille voor Nederland te winnen. In de herkansingen heeft de 26-jarige judoka in de klasse tot 79 kilogram verloren van de Braziliaanse Mayra Aguiar.

Zeilen: Na een dramatisch verlopen dinsdag heeft zeiler Pieter-Jan Postema zich uitstekend hersteld. In twee races wist hij de tweede plaats te veroveren, daarmee is hij een plek in het algemeen klassement gestegen. Met 39 punten staat hij nu vijfde.

Beachvolleybal: Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben hun laatste groepsduel verloren. Het Nederlandse koppel verloor van de Duitsers met 18-21 en 14-21. De beachvolleybalsters eindigen nu waarschijnlijk als derde in hun poule. Sanne Keizer en Marleen van Iersel zijn wel verzekerd van een plek bij de laatste zestien in het olympisch toernooi. Zij spelen hun volgende duel tegen een Tsjechisch duo.

Hockey: De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun derde duel tegen China met 1-0 gewonnen. Het was Maartje Goderie die in de 11e minuut wist te scoren. De Nederlandse dames moeten zaterdag tegen Zuid-Korea winnen om de halve finales te bereiken.

Roeien: De roeisters van de vrouwen acht hebben donderdag op de Olympische Spelen de bronzen medaille binnengesleept. Zij kwamen als derde over de finish, achter de Verenigde Staten en Canada.

Dressuur: Anky van Grunsven is met haar succespaard Salinero in de Grand Prix op Greenwich Park goed begonnen aan haar zevende Olympische Spelen. Daarmee is de 44-jarige dressuuramazone de Nederlandse sporter met de meeste deelnames achter haar naam. Eerder deelde ze die positie met kleiduivenschutter Eric Swinkels. Van Grunsven haalde een score van 73,48 procent. Die telt zowel mee voor de landenwedstrijd als voor het individuele toernooi waarvoor zich na de Grand Prix Special van dinsdag maximaal drie Nederlanders kunnen plaatsen.

Zeilen: Pieter-Jan Postma heeft in de zevende race in de Finn-klasse een goed resultaat neergezet. Hij kwam als tweede over de meet op 21 seconden van de winnende Brit Ben Ainslie. Het was de beste race van de Nederlander tot nog toe in het olympisch toernooi. Postma blijft zesde in de algemene rangschikking met 37 punten.

Zwemmen: Joeri Verlinden heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. De nummer 2 van het vorige EK klokte een tijd van 52,07 seconden ging daarmee als negende naar de volgende ronde. De halve finales worden donderdagavond afgewerkt.

Beachvolleybal: Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben hun laatste groepswedstrijd in het beachvolleybaltoernooi verloren. De Nederlandse kampioenen moesten in twee sets hun meerdere erkennen in het Letse duo Martins Plavins/Janis Smedins, dit seizoen al vaker een lastige opponent gebleken: 14-21 18-21. Van doorslaggevend belang was het duel niet meer, omdat beide koppels al zeker waren van een plek in de knock-outfase (laatste 16). Plavins en Smedins gaan nu als de winnaars van poule E door.

Beachvolleybal: Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben hun verblijf in het beachvolleybaltoernooi weten te rekken. Het Nederlandse duo versloeg na twee nederlagen (1-2) in de laatste groepswedstrijd de Argentijnsen Ana Gallay en Maria Virginia Zonta overtuigend in twee sets: 21-12 21-16. Keizer/Van Iersel eindigde daardoor in de poule als derde. De kans bestaat dat ze als een van de twee beste nummers 3 van de zes groepen direct doorgaan naar de laatste 16. Anders spelen ze een play-off.

Roeien: De vier-zonder heeft zich op Lake Eton Dorney knap geplaatst voor de finale van het roeitoernooi. Het kwartet kwam in de halve eindstrijd als derde over de finish. De eerste drie van de race kwalificeerden zich voor de eindstrijd, die zaterdag wordt gevaren. Kaj Hendriks, Boaz Meylink, Ruben Knab en Mechiel Versluis hadden zich als nummer 2 van hun serie voor de halve eindstrijd geplaatst.

Roeien: De lichte vier-zonder is op Lake Eton Dorney op de zesde en laatste plaats geëindigd in de olympische roeifinale. Het kwartet had in de buitenbaan bij een flinke zijwind een slechte start en kon daarna niet meer herstellen. De titel ging verrassend naar Zuid-Afrika.

Roeien: Rianne Sigmond en Maaike Head hebben het in de halve finales van het roeitoernooi niet gered. Het duo van de Rotterdamse vereniging Skadi eindigde in de lichte dubbeltwee op de vijfde plaats in 7.19,31, op grote afstand van de voorste boten. De eerste drie teams van deze race bereikten de eindstrijd. Dat waren China (7.10,39), Denemarken (7.10,93) en Australië (7.12,35). Head en Sigmond hadden zich via een overwinning in de herkansing geplaatst voor de halve finales. Ze komen zaterdag nog wel in de B-finale uit.