OS: Prestaties Nederlanders 2 augustus

Donderdag was een succesvolle dag voor Nederland op de Olympische Spelen. Goud voor Ranomi Kromowidjojo en brons voor de vrouwen acht. Maar wat brengt de vrijdag? Een overzicht van de prestaties van de Nederlandse atleten op vrijdag 3 augustus:

Hockey: De hockeyers hebben ook de derde groepswedstrijd gewonnen. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland met 5-1. Voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass kwamen Billy Bakker (twee), Roderick Weusthof, Mink van der Weerden (beiden uit een strafbal) en Robbert Kemperman tot scoren. Met 9 punten uit drie duels staat Nederland er in groep B uitstekend voor. De nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor de halve finales. Met Oranje is ook titelverdediger Duitsland nog zonder puntverlies. Oranje speelt zondag tegen de Duitsers.

Judo: Judoka Luuk Verbij is uitgeschakeld in de eerste ronde van het toernooi. In de klasse boven 100 kilogram verloor de Nederlander op yuko van de Hongaar Barna Bor. Verbij kreeg twee keer een straf vanwege passiviteit. Met zijn uitschakeling is het judotoernooi voor Nederland voorbij. De oogst bestaat uit twee bronzen medailles van Edith Bosch en Henk Grol.

Handboogschieten: Rick van der Ven heeft het vrijdag op cricketcomplex Lord’s in Londen in de strijd om olympisch brons niet gered. De 21-jarige Brabander verloor na een shoot-off van de Chinees Dai Xiaoxiang.

Zwemmen: Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis starten zaterdag als favorieten in de eindstrijd van de 50 meter vrije slag. Beide Nederlandse zwemsters tikten in hun halve finale als eerste aan.

Kogelstoten: Rutger Smith is er tijdens de kwalificaties niet in geslaagd zich voor de finale te plaatsen. De Nederlander, die hoop had op een medaille in Londen, kwam in zijn drie pogingen niet verder dan 20,08 meter. De beste 12 deelnemers kwalificeren zich voor de eindstrijd. Smith, die later ook nog meedoet aan het discuswerpen, valt daar buiten.

Atletiek: Meerkampster Dafne Schippers is vrijdag bij de Olympische Spelen naar de zesde plaats in de tussenstand gestegen. De Nederlandse atlete deelde op de 200 meter, het vierde onderdeel, de zege met de Britse Jessica Ennis. Schippers noteerde in het Olympisch Stadion een tijd van 22,83 seconden. Nadine Broersen, de andere Nederlandse deelneemster, noteerde een tijd van 25,13 seconden en staat nu op de 20e plek.

Zwemmen: Job Kienhuis is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale op het onderdeel 1500 meter vrije slag. De Eindhovense zwemmer noteerde in de series een tijd van 15.03,16 en werd zodoende als 11e geklasseerd. Alleen de beste acht zwemmers gaan door naar de eindstrijd. De Chinees Sun Yang klokte de beste tijd: 14.43,25. Hij bleef zodoende de Tunesiër Oussama Mellouli bijna 3 tellen voor: 14.46,23.

Zwemmen: De zwemsters hebben zich op de 4×100 meter wisselslag geplaatst voor de finale. De equipe, bestaande uit Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk, won haar serie in een tijd van 3.59,19. Uiteindelijk ging de ploeg als vijfde naar de finale. De finale wordt zaterdagavond afgewerkt.

Zwemmen: De zwemmers hebben zich geplaatst voor de finale van de 4×100 meter wisselslag. Nick Driebergen (rug), Lennart Stekelenburg (school), Joeri Verlinden (vlinder) en Sebastiaan Verschuren (vrij) brachten een tijd van 3.33,78 op de klokken en scherpten zodoende hun eigen nationaal record met 0,21 seconde aan. Die prestatie bleek in de series voldoende voor de vijfde tijd en daarmee een plek in de eindstrijd, die zaterdagavond wordt afgewerkt.

Zeilen: Zeiler Pieter-Jan Postma heeft een bronzen medaille voor het grijpen in de Finn-klasse. De 30-jarige Fries steeg vrijdag naar de derde plaats in het klassement door een eerste en tweede plaats in respectievelijk de negende en tiende race.

Dressuur: Edward Gal heeft een prima Grand Prix afgewerkt bij zijn eerste Olympische Spelen. De ruiter uit de Nederlandse equipe kreeg voor zijn optreden met Undercover een jurywaardering van 75,395. Die score bracht hem in de tussenstand van het individuele klassement voorlopig op de zesde plaats, drie posities boven drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven.

Zeilen: Rutger van Schaardenburg heeft slechte zaken gedaan in de Laser-klasse. Van Schaardenburg kwam tijdens de zevende race voor de kust van Weymouth niet verder dan de 27e plaats, op 1.55 van de Argentijnse winnaar Julio Alsogaray. Toch  revancheerde hij zich vervolgens door in de achtste race als vijfde te finishen. Dat is zijn beste prestatie vooralsnog voor de kust van Weymouth. Daarmee klimt hij toch naar de elfde plek.

Baanwielrennen: Willy Kanis is er vrijdag  niet in geslaagd de finale te bereiken van het onderdeel keirin. De baanrenster uit Apeldoorn eindigde in de halve finale waarin de drie snelste rensters zich plaatsten voor de eindstrijd, als vierde.

Zeilen: Marit Bouwmeester heeft zich vrijdag op de Olympische Spelen gehandhaafd in de top van het klassement in de Laser Radial. De 24-jarige Friezin kwam als vierde en derde over de finish in respectievelijk de zevende en achtste race. Met 26 punten neemt ze de derde plaats in, op 3 punten van de Belgische leidster Evi Van Acker

Beachvolleybal: Madelein Meppelink en Sophie van Gestel werden vrijdag  uitgeschakeld in het olympisch beachvolleybaltoernooi. De Braziliaanse toppers Larissa en Juliana waren te sterk voor het Nederlandse duo.

Tafeltennis: De Nederlandse tafeltennissters hebben vrijdag met groot gemak de kwartfinales bereikt van het landentoernooi op de Olympische Spelen. Li Jiao, Li Jie en het dubbel Elena Timina/Li Jie kwamen tegen Egypte geen moment in de problemen: 3-0. Zaterdag staat Oranje voor de loodzware opdracht om topfavoriet China in de kwartfinales te verrassen.

Zwemmen: Joeri Verlinden is vrijdag in de olympische finale van de 100 meter vlinderslag als zesde geëindigd. De 24-jarige Limburger bereikte na 51,82 de finish en kwam daarmee 0,38 seconde te kort voor het zilver.

Dressuur: De Nederlandse dressuurruiters liggen op koers voor een medaille in de landenwedstrijd. Na de Grand Prix staat Oranje in de tussenstand met 76,809 procent derde achter Groot-Brittannië (79,407) en Duitsland (78,845). De beslissing over de medailleverdeling valt dinsdag tijdens de Grand Prix Special.