Opstelten: Politie moet computer mogen hacken

Politie en justitie moeten de bevoegdheid krijgen om vanaf een afstand in te breken op computers om zo ernstige vormen van cybercrime tegen te gaan. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer waarop nu.nl de hand heeft weten te leggen.

Behalve inbreken op een computer om bestanden te doorzoeken, moet de politie ook de bevoegdheid krijgen om vanaf een afstand software te installeren. Een en ander moet ook gelden voor computers die niet in Nederland staan. De brief van Opstelten is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

“Politie en OM geven aan dat er allerlei vormen van criminaliteit zijn die zich aan het zicht van politie en OM onttrekken omdat zij niet de bevoegdheid hebben om een computer te mogen binnendringen”, schrijft Opstelten in de brief die door nu.nl op internet is gezet. Nu mag de politie – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AIVD – niet inbreken op computers, aldus nu.nl.

De politie moet wat Opstelten betreft ook de bevoegdheid krijgen om bestanden op afstand te blokkeren of te vernietigen, bijvoorbeeld bij kinderporno.

Bron: ANP